CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

joi, 30 aprilie 2009

USTUROIUL (allium sattivum)





Multe fructe si legume au propritati preventive si curative nebanuite.
Usturoiul este una dintre putinele plante cunoscute in intreaga lume. Are calitati nutritive si curative. Consumarea zilnica unei cantitati moderate de usturoi ajuta organismul ca nicio alta planta. Datorita efectului sau puternic antimicrobian, actioneaza asupra bacteriilor, virusilor si viermilor intestinali.
Favorizeaza eliminarea secretiilor biliare, sprijina dezvoltarea florei bacteriene naturale, distrugand agentii patogeni. Pe langa toate aceste calitati, sturoiul este renumit pentru proprietatea de a reduce tensiunea arteriala, colesterolul si imbunatatirea starii sistemului cardio-vascular.

Allium Sativum
sau usturoiul cum este denumit popular contine glucide, aminoacizi liberi, saponine, betasisterol, glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu), alicina.
Este cunoscut pentru efectul sau antispastic, colagog, diaforetic, anticancerige, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv, antihelmintic. Favorizeaza fixarea fosforului in organism, ceea ce are ca rezultat consolidarea oaselor scheletului, prevenirea si influentarea in bine a unor afectiuni nervoase, in special a asteniilor.
Contine saruri de iod, care au rol protector asupra vaselor de sange contra fenomenelor de ateroscleroza cerebrala, calitati hipotensive si de stimulare a functiilor tiroidiene.
Usturoiul are in compozitie vitaminele din complexul B, vitaminele A si C, precum si substante cu caracter de vitamina F. Aplicat local (un catel de usturoi taiat), combat herpesul. Datorita unor alte substante (antifungice), usturoiul se foloseste in candidoze.
Uleiul volatil este utilizat in bronsite, guturai, raceli si gripa.
S-a descoperit ca uleiurile esentiale din usturoi au o actiune de reducere a grasimii, atat la oamenii sanatosi, cat si la cei bolnavi de inima.
Usturoiul are si o actiune diuretica, fiind indicat in diatezele urice. El contribuie la eliminarea acidului uric si a uratilor si de aceea este recomandat in guta, artritism si unele forme ale bolii reumatismale.

In concluzie
, se poate spune ca usturoiul este un protector al principalelor sisteme care asigura functionarea normala a organismului (circulator, digestiv, endocrin si urinar). Datorita calitatilor sale uimitoare, este bine ca usturouil sa fie considerat un aliment de baza, ce aduce mari beneficii organismului, ii imbunatateste starea generala si il protejeaza.

Usturoiul se consuma ca atare, crud sau in salate si mancaruri; pentru diminuarea sau eliminarea mirosului se mesteca frunze de patrunjel, boabe de cafea, un mar sau o lingurita de miere.
Sucul obtinut prin presarea usturoiului calmeaza crizele de astm (se administreaza pe zahar sau paine); tampoanele cu vata imbibate in acest suc calmeaza durerile de urechi.
Consumarea cu regularitate a usturoiului şi a cepei, contribuie la asigurarea unei bune digestii, creste rezistenţa organismului la diverse agresiuni microbiene si virale, regenereaza pielea si mentine un ten frumos.
Persoanele care consumă ceapă sau usturoi prezintă un risc foarte scăzut de apariţie a cancerului gastric, de piele sau de colon.
Usturoiul este foarte eficace în caz de tenie iar medicina populară aminteşte folosirea acestuia drept leac împotriva căderii părului.

MOD DE PREPARARE

Sucul din usturoi crud diluat cu apa, pus la sterilizat pe un tampon din muschi de turba si apoi aplicat pe rana are efect antiseptic. Se foloseste pentru rani infectate, acnee, negi si varice.
2 grame zilnic de pudra de usturoi au un efect puternic in tratarea glicemiei si a colesterolului.
Siropul de usturoi, obtinut prin fierberea cateilor de usturoi curatati, adaugand otet, zahar, pana la stadiul de sirop, este un remediu popular pentru astm si tuse.

ATENTIE!


Usturoiul crud este foarte puternic, deci consumul excesiv poate cauza iritarea sau ranirea tractului digestiv. Unele persoane sunt alergice la usturoi. Simptomele alergiei la usturoi includ iritatii la nivelul pielii, febra si dureri de cap.
Usturoiul poate interveni si impotriva anticoagulantilor, deci trebuie evitat inaintea vreunei operatii.

CONTRAINDICATII


Ingerarea unei cantitati mari de usturoi poate cauza indigestii severe, voma sau arsuri gastrice.
Nu este recomandat femeilor care alapteaza, deoarece anumite substante se transmit in lapte, dandu-i un gust neplacut si cauzandu-i bebelusului probleme intestinale.

0 comentarii: