CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

joi, 30 aprilie 2009

CASTRAVETELE (Cucumis sativus)


Castravetii erau consumati in India cu 3.000 de ani in urma. Din india, castravetii au fost adusi in Europa, unde au fost foarte repede indragiti si apreciati de catre greci si de romani. Acestia l-au folosit nu numai ca hrana, ci si ca medicament.
Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicolă din familia Cucurbitaceae care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben şi cel verde etc., şi este cultivat pe scară largă.
Coaja verde si dura a castravetelui este un adevarat recipient pentru apa, miezul fiind compus in cea mai mare parte din acest ingredient. Castravetele contine: apa (96%), potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitamina C, B1, B2, B6, PP, provitamina A.


MEDICAMENT

Castravetele este un adevarat miracol pentru sanatate, avand fiind benefic atat pentru organism cat si in tratamentele cosmetice.
Recomandat in tratamentul intoxicatiilor, iritatiilor intestinale, litiazei renale si urinare sau al gutei, castravetele actioneaza bland asupra organismului. In cazul unor afectiuni ale stomacului este bine a se folosi fiert, deoarece exista posibilitatea de a nu fi tolerat bine de un stomac sensibil.
Sucul de castravete este un bun dizolvant al acidului uric si are efect depurativ. Pentru a fi mai gustos poate fi amestecat cu sucul altor fructe sau legume, precum morcovul, telina, marul sau strugurele.
Pentru calmarea tusei se foloseste un decoct preparat dintr-o lingura de seminte de castravete la o cana de apa. Acest are actiune expectoranta si de calmare a a tusei. Se recomanda a se consuma 2 cani pe zi din acest decoct.

Este un aliment racoritor, cu efecte pozitive asupra psihicului.


TRATAMENTE COSMETICE

De multe ori am vazut bunicile sau mamele noastre aplicandu-si felii de castravete pe fata sau pe ochi. Este clar ca stiau ele ceva. Datorita vitaminei C aflata in cantitate destul de importanta in castravete, acesta calmeaza iritatiile pielii si ajuta la vindecarea acneei.
Des intalnit in compozitia unor creme hidratante cat si a celor anti-rid, castravetele are efecte de hidratare si de revigorare si catifelare a tenului.
Pentru diminuarea ridurilor este recomandat a se aplica felii de castravete proaspat direct pe ochi, timp de 15-20 de minute.
Atat pulpa cat si sucul pot fi aplicate pe ten si pe corp. Tratamentul ajuta la decongestionarea iritatiilor pielii. Nu este nevoie de tratamente indelungate, rezultatele sunt vizibile dupa 2-3 sedinte a cate 20 de minute.
Pentru tenul gras, specialistii recomanda lotiuni cu suc de castravete (lapte de castravete), iar pentru tenul uscat – lotiuni cu suc de castraveti in amestec cu ulei de migdale, precum si lotiuni cu lapte in care se macereaza felii de castraveti.

GASTRONOMIE

Castravetele poate fi asezonat cu orice tip de condiment folosit usual in gastronomie: marar, busuioc, oregano, usturoi, rozmarin, piper, chimen, chili, curry etc. Poate fi combinat cu rosii, ceapa, ardei, dar si cu fructe: pepene, mar, portocala, mango, papaya. Daca este consumat ca salata, pentru a o face mai cremoasa poate fi adaugat iaurt sau maioneza vegetala. De asemenea poate fi folosit la supe si chiar in mancaruri.

0 comentarii: