CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

duminică, 24 mai 2009

CEAPA VERDE


Odata cu venirea primaverii, vremea carnatilor, slaninutelor si a celorlalte bunatati pe care le-am consumat in lunile reci de iarna a cam trecut. Este vremea sa schimbam dieta bogata in grasimi in una mai usoara care sa ne permita sa pierdem colaceii de pe burta si de pe coapse, deoarece se vad al naibii de bine daca vrem sa purtam un tricou mulat, o rochita scurta si vaporoasa. Este vremea salatelor, a ciorbelor usoare, a cireselor si capsunilor.
La urma urmei e si mai simplu asa, nu ne mai pierdem prea multa vreme in bucatarie sau la supermarket. Pietele sunt pline de tot ce ne trebuie, pe tarabe sunt atatea verdeturi si flori, incat nu stii exact daca este vorba de o expozitie sau de o piata. Prin statii si pe la colturi de strada intalnim tot felul batrane sau gospodine, care tocmai si-au adunat ultimile verdeturi sau flori din gradina si ni le prezinta ca pe niste trofee.

CEAPA VERDE este diferita de ceapa matura. Incepand din februarie – martie, toata lumea o foloseste si nu este deloc greu de gasit sau de recunoscut. O savuram in salate, cu branza sau cu rosii. O punem in ciorbe si in o multime de alte preparate.

Ceapa verde este folosita de mii de ani in toata lumea. A fost descoperita pana si in morminte faraonilor. Datorita straturilor ei concentrice simboliza viata eterna in Egiptul antic si era daruita zeilor. In medicina traditionala a mai multor popoare nu este considerata doar un aliment ci si un medicament remarcabil.

Este un aliment bine tolerat de tubul digestiv, are efecte detoxifiante si regenerative puternice, combat destul de eficient radicalii liberi. Previne formarea calculilor biliari, regleaza tensiunea arteriala.

Nu putini sunt cei care evita sa consume ceapa sau usturoi, datorita respiratiei nu prea imbietoare care ramane dupa consumul acestora, cu toate ca acest aspect se poate remedia daca mestecam cateva frunze de patrunjel proaspat.

Alicina, o substanta cunoscuta pentru efectul sau antibacterian, detoxifiant si expectorant si nu in ultimul rand anticoagulant, este cea cared da aroma specifica cepei si usturoiului. Datorita proprietatilor alicinei, ceapa si usturoiul sunt unele dintre cele mai vechi si eficiente remedii in prevenirea si tratarea virozelor respiratorii, contribuie la scaderea coleserolului in sange si a trigliceridelor, prevenind astfel aparitia bolilor cadiovasculare. Pot impiedica formarea cheagurilor de sange responsabile de atatea afectiuni.
Datorita compusilor sulfurati din care face parte si alicina, ceapa si usturoiul au proprietati anticancerigene puternice, iar un consum zilnic de ceapa sau usturoi reduc riscul aparitiei cancerului de prostata, reduce riscurile aparitiei cancerului pulmonar la fumatori. Alicina este responsabila cu inlaturarea efectelor negative ale fumatului.

Atunci cand renuntam sa consumam ceapa sau usturoi, ne privam organismul de o sursa importanta de minerale, vitamine (A, B1,B2, B6 si C), fier, antioxidanti, saruri, calciu, magneziu, acid folic, potasiu si fibre alimentare. Toate acestea sunt responsabile de sertoninei, una dintre cele mai importante substante implicate in procesul de invatare. Un consum zilnic de ceapa verde poate creste cu peste 10% viteza de gandire si cu pana la 20% viteza de memorare. Datorita calciului creste rezistenta oaselor si aparitia osteoporozei. Copiii care consuma ceapa verde cresc mai repede in inaltime.
Ceapa verde proprietati diuretice si regleaza glandele endocrine. In cazul dereglarii functiilor tiroidei, apare fie cresterea fie scaderea in greutate a greutatii corporale, fie dereglari ale glandelor sexuale. S-a constatat ca tiroida celor care consuma ceapa in mod frecvent este mai bine controlata de hipofiza, fapt care duce pe langa alte beneficii si la mentinerea unei greutati corporale normale.

Pentru domnii care sufera de saterilitate sau impotenta, vestile sunt imbucuratoare. Ceapa verde consumata impreuna cu patrunjel proaspat, usturoi verde, telina (frunze si radacina), tarhon plus morcov (frunze si radacina), reprezinta un remediu natural, ce imbunatateste si remediaza aceste suferinte care le afecteaza increderea si psihicul celor care se confrunta cu ele. Chiar daca nu este la fel de rapida ca viagra, cura indelungata cu ceapa verde este sigura, si in plus nu afecteaza inima.
Este bine de stiut ca ceapa verde este unul dintre cele mai puternice si la indemana hipoglicemiante, de aceea este recomandata diabeticilor chiar si celor aflati in faze avansate.
In bolile renale cronice este indicat consunul de ceapa verde dimineata si seara in combinatie cu tarhon verde si ridichi.

O cura cu ceapa verde, scapa adolescentii de binecunoscutele cosuri care apar ca ciupercile dupa ploaie tocmai cand nu este momentul. Toata lumea apeleaza la tot felul de tratamente cosmetice, creme si de lotiuni care de care mai scumpe.
Reteta este simpla si la indemana oricui. Timp de 14 zile se renunta la fast-food si se consuma preponderent cruditati, din care sa nu lipseasca dimineata, pranz si seara o salata care sa contina ceapa verde, marar, ridichi si telina. Dupa cateva zile se va observa cum tenul devine din ce in ce mai curat si mai luminos.

Consumata seara aduce un somn linistitor si odihnitor.

Avand in vedere toate aceste se pare ca ceapa nu este doar un aliment ci si un remarcabil remediu, iar consulmul acesteia previne sau trateaza multe afectiuni.

0 comentarii: