CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

miercuri, 29 aprilie 2009

PATRUNJELUL




Aparent este doar o planta banala pe care o folosim pentru a condimenta ciorbele, dar se pare ca ne inselam si ar trebui sa ii acordam mult mai multa consideratie.

Patrunjelul contine calciu si magneziu si iod. Nu e asa ca dintr-o data are alta valoare in ochii nostri? Avem nevoie de calciu pentru a avea oase si dinti mai puternici. Magneziul ajuta la fixarea calciului, iar iodul, ajuta glanda tiroidiana sa functioneze asa cum trebuie.

Patrujelul contine de patru ori mai multa vitamina C decat o portocala si mai mult fier decat spanacul si mai multe proteine decat doua oua. Combate cu succes anorexia, strarile de greata sau voma. Cateva frunze mestecate cu jumatate de ora inaintea mesei vor spori pofta de macare.
Uimitor, nu? Cine s-a gandit pana acum la patraunjel ca la o planta cu atatea calitati?

Vitamina B 12 continuta de patrunjel intr.-o cantitate considerabila, ajuta la dezvoltarea normala a celulelor si este foarte importante pentru sarcina, fertilitate, potenta, previne aparitia unor bloi grave degenerative sau cerebrale.

Planta are capacitatea de a echilibra si stimula energia organelor datorita substantelor nutritive esentiale pe care le contine. Are proprietati antialergice, intareste sistemul imunitar si distruge radicalii liberi. Stimuleaza sistemul nervos, regleaza menstruatia si calmeaza durerile provocate de aceasta. Este bun antiseptic al tubului digestiv si cailor urinare.

Pentru podoaba capilara reprezinta un adevarat balsam. Tonifica si infrumuseteaza mai mult decat orice alt produs scump de pe piata. Poate fi utilizat in compozitia mastilor pentru par. Efectele benefice pot fi observate in scurt timp.

Ar trebui sa fie consumat zilnic de catre fumatori si cei care consuma alcool, deoarece neutralizeaza efectele nocive ale tutunului si alcoolului.

Daca se consuma zilnic cate o lingurita de pulbere de seminte de patrunjel timp de 5-6 saptamani, barbatii vor constata ca au scapat de problemele sexuale si infertilitate care le dadeau cosmaruri si nesiguranta in cuplu.

Atunci cand halena da un miros urat si respingator respiratiei, mestecati cateva frunze de patrunjel. In plus, actioneaza ca dezinfectant al cailor respiratorii medii si superioare, de aceea este recomandat persoanelor cu probleme respiratorii.

S-a descoperit ca frunzele de patrunjel au proprietati antitumorale. Consumat crud in supe, salate sau ciorbe, ofera protectie caililor respiratorii si plamanilor, ficatului, rinichilor si impiedica aparitia tumorilor canceroase. In cazul tumorilor cerebrale s-au observat o imbunatatire substantiala a starii de sanatate.

Un kilogram de patrunjel fiert in doi litri de apa, ajuta la pierderea kilogramelor in plus, daca sucul este baut, cate o lingura, din ora in ora.

Contraindicatii


Desi patrunjelul are foarte multe beneficii, acesta nu trebuie sa fie consumat in cantitati mari de catre gravide ori mamicile care alapteaza deoarece patrunjelul reduce sau opreste secretia lactata si stimuleaza contractiile uterine. In cazul acestora patrunjelul se consuma doar in supe ori ciorbe.
Precautii

Chiar daca patrunjelul are atatea calitati nu este recomandat a se consuma in exces. Pentru adulti este indicata o cantitate maxima de 200 ml suc de patrunjel, iar copiii au voie sa consume cel mult 60 ml de suc. In caz de exces apar deranjamentele stomacale.

0 comentarii: